Jaguar F-Type V6S Coupé

Mikä saa ihmisen haluamaan jotain esinettä? Onko syynä ominaisuuksien hyvyys, esteettinen kauneus tai rationaalisen tarpeen täyttäminen. Mikä saa meidät ostamaan jotain aivan turhaa, sellaista, jonka omistamista ei rationaalisin syin perustella. Tavaraa, jota ilman pärjäisimme aivan mainiosti, mutta kaikesta järkeilystä huolimatta haluamme palavasti.

Tekniset tiedot ovat omiaan luomaan ensivaikutelman. Jaguarin kolmelitrainen kompressoriahdettu V6 aiheuttaa hyväksyvän nyökkäyksen. Sen perään asennettu kahdeksanportainen automaatti on toimiva, mutta hyvin varma ratkaisu. Koeajetun S-version  380 hevosvoimaa 1600 kilogramman autossa ei kuitenkaan vielä aiheuta suunnittelematonta vierailua pankinjohtajan luo. Ei auto addiktoivan nopea ole.

f_type3

 

Menestyksekkäitä lainaneuvotteluja hieman alle 130 tuhannen euron lähtöhinnallaan F-type S Coupén osto kuitenkin vaatisi. Säästölinjalla olevat voivat valita myös neljäkymmentä hevosvoimaa laiskemman ja avoimella tasauspyörästöllä varustetun perusmallin, jonka lähtöhinta on juuri ja juuri alle sata tuhatta euroa. Onko hinta suuri vai ei on jokaisen oma asia, mutta tuskin Jaguar päätyy autotalliin heräteostoksena alhaisen hintansa takia.

Järkiperäinen kuluttaja arvostaa mukavuutta. Nyt Jaguar hieman yllättää. Tien päällä liitävä taikamatto se ei toki ole, mutta urheiluautoksi tiestön epätasaisuudet suodattuvat erinomaisesti. Jousitus on perusteemaltaan varsin pehmeä ja kori elää isoimmissa heitoissa jonkin verran, mutta aina selkeästi kontrolloituna ja luottamusta herättäen. Iskunvaimennus on säätyvä, ja jo perusasetus mukautuu tapahtumiin lähes aina erinomaisesti. Karkean asfaltin ja leveiden Pilot Super Sportien kohtaaminen aiheuttaa rengasmelua, mutta äänieristys on autoluokka huomioiden yllättävän hyvä. Pitkän matkan taittamiseen Jaguar on erinomainen kumppani.

Jag_sisusta1

Rengasmelu kuitenkin peittyy nopeasti, kun pakoäänet täyttävät lähitienoon kuin keskivertoa suurempi kesäfestari. Jaguarille täytyy nostaa hattua rohkeudesta äänimaailman luomisessa. Kompromissiin ei ole tyydytty eikä teennäistä fiilistä ole rakennettu kaiuttimien avulla.  Kiihdytysten ulvonta on runsas yhdistelmä erilaisia moottorityyppejä, lähes kaikkea paitsi tyypillistä V6:n soundia. Äänet ovat periaatteessa identtisiä aiemmin koeajetun avoversion kanssa, mutta kuljettajan sulkeminen ajoneuvon korin sisään muuttaa vaikutelmaa yllättävän paljon. Töitä tekevän moottorin ulvonta ja karjunta kuuluu coupéssa huomattavasti avomallia korostuneemmin. Vaihtokauppana rättikattoisessa välillä turhankin pahasti dominoineet moottorijarrun röpötykset sekä vaihtojen paukkeet ovat jonkin verran etäisempiä. Kovin rikas äänimaailma ei ole, mutta ne pari nuottia mitkä auto osaa ovat upeita.

Palataan kuitenkin takaisin haluamisen ja tarpeen labyrinttiin. Monilla meistä on yhä konkreettinen tarve yksityisautoilulle. Urheiluauton kanssa pelkkä maallinen taival A:sta B:hen on kuitenkin kovin hukkaan heitettyä aikaa. Edes kieroin ihmismieli ei onnistu perustelemaan puhtaan valkoista Jaguaria pelkästään liikkumisen takia. Usein parhaimmat hetket vietetään täysin päämäärättömillä reissuilla. Hetkinä, jolloin maailman stressit katoavat kuljettajan keskittyessä pelkästään autoon ja tiehen. Stressiä lievittävää todellisuuden pakoilua parhaimmillaan. Voisiko siihen saada reseptin ja verohelpotuksia?

f_type4

Ehkä makeimmillaan Jaguar on juuri kauniin maaseudun loppumattomia mutkateitä rentoa matkavauhtia taittaen. Rajoja lähestyessä F-typen ongelmana on ohjaus, jossa on hieman samaa fiilistä kuin BMW:n tuotteissa. Renkaiden asentoa ei juuri pysty aistimaan. Piirteestä ei ikinä pääse täysin yli, mutta jostain syystä sen antaa helpommin anteeksi pilke silmäkulmassa elämään suhtautuvan Jaguarin kanssa kuin ajajan autona mainostetussa baijerilaisessa. Siitäkin huolimatta syvän luottamuksen rakentaminen on vaikeaa kun etuakselin tapahtumissa on aina hieman arvoituksellisuutta. Silti olisi väärin sanoa, ettei ajamisesta nauttisi syvästi Jaguarin ratissa. Puhdasta ajamisen nautintoa varten löytyy kuitenkin F-typeä kustannustehokkaampia lääkkeitä.

Jos aivan rehellisiä ollaan, niin ehkä kaikista parasta F-type Coupéssa on se tunne auton avaimesta taskussa. Autoista nimen omaan ajamisen takia kiinnostuneena on ehkä häpeällistäkin tunnustaa, että parkkipaikan siisteimmän auton oven avaaminen ja rattiin laskeutuminen tuntuu pirun hyvälle. Sen varmasti aisti myös viereiseen ruutuun pysäköineen XKR Cabrioletin kuljettaja, joka salli F-typelle vain hyvin pakollisen vilkaisun happaman ilmeen kanssa. Se oli onneksi kuuluisa poikkeus säätöön. Yleisesti ottaen kaunislinjainen valkoinen Jaguar käänsi päät äänillään ja nosti virneet naamalle muotoilullaan.

f_type_ajo2

Varauksettomasti positiivista aaltoa ympärilleen levittävä, brändiltään ehkä hieman elitistinen ja ulkonäöltään viimeisen päälle viileän linjakas? Kieltämättä yhdistelmä on ainutlaatuinen ja ihailtava. Estetiikan voimaa ei tule ikinä aliarvioida. Coupén mittasuhteet ovat moitteettomat, eikä auto selkeästi häpeile huomiota. Kattolinjan ja takaosan korkeiden pokkausten yhdistyminen terävään kylkilinjaan ja korkealle ylös nostettuihin takavaloihin on lähes maagista. Staattisena design-elementtinäkin F-typellä olisi paikkansa maailmassa, mutta taideteoksen rajoittaminen 275 km/h huippunopeuteen  on vielä siistimpää.

Mikä sitten saa ihmisen haluamaan jotain esinettä? Siihen osaavat vastata vain muutamien menestysyritysten tuotekehitysosastot. F-typen myötä Jaguar on kiistatta yksi niistä. Brittimerkki on tietoisesti hakenut omanlaistansa linjaa, jossa kilpailijoita kohtaan hyökätään sieltä mistä he eivät edes osaa puolustaa: karismasta. Se että, tekniset ominaisuudet ovat vallan riittävät ja linjat ehkä 2000-luvun kauneimmat eivät yksinään riittäisi. Kumpikaan tekijä ei loisi samanlaista omistamisen halua, minkä Jaguar luo yhdistämällä teemaan vielä lämpimän karismaattisen luonteen. Jaguar katsoo maailmaa vähän keveämmin kuin monet irvihampaisen suorittamisen pelossa hyvin steriililtä ja kylmältä tuntuvat kilpakumppaninsa. Tyrmäävän kauneuden yhdistyessä lämpimään sieluun on kokonaisuutta vaikea olla haluamatta.

Jaguar F-TYPE S Coupé 

Moottori: 2995 cmkuusisylinterinen V-moottori Roots-tyyppisellä mekaanisella ahtimella. Teho: 280 kW (380 hv) @ 6 500 1/min. Vääntö: 460 Nm @ 3 500 – 5000 1/min. Vaihteisto: ZF 8-vaihteinen automaatti, Omamassa:  1 594. Suorituskyky:  0-100 km/h: 4,9 s, Huippunopeus: 275 km/h (rajoitettu). Renkaat:  Michelin Pilot Super Sport Etu / Taka: 245/40 R19 / 275/35 R19 Kulutus ja päästöt:  Yhdistetty ja CO2:  9,1 l/100km, 213 g/km

Lähtöhinta (1.6.2014):

F-type -mallisto alkaen:  99 487,37 eur (F-type Coupé)

Koeajettu S Coupé lisävarusteineen: 163 723,34 eur.


 

Kesäksi katto pois pään päältä? Jaguar F-Type S Cabrioletin koeajo.

 

f_type2

2 Comments on “Jaguar F-Type V6S Coupé

  1. Päivitysilmoitus: Matkan varrelta: 2014 | Ajakaamme.net

  2. Päivitysilmoitus: Matkan varrelta: 2014 | Ajakaamme.net

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: