Koeajossa: BMW M4

Kompakti koko, hyvä käsiteltävyys ja tappava tehokkuus voidaan kaikki yhdistää M4-rynnäkkökivääriin. Nimisotkun olemme kuitenkin käsitelleet jo kauan sitten, joten tällä kertaa on aika ajaa. Ehkä näitä samoja piirteitä löytyy BMW:n uudesta coupésta, joka tuntee mallinimen M4.

_MG_0882

Lisävarusteena tarjottava Comfort Access tarkoittaa, ettei avainta tarvitse kaivaa taskusta autoa lähestyttäessä. Pelkkä oven avaaminen riittää aukaisemaan näkymän upeasti viimeisteltyyn sisustaan. Vaikka koeajettu yksilö onkin kojelautaa myöden täynnä nahkaa, ei perusvarusteltukaan M4 varmasti vaikuta halvalta. Hiilikuitusomisteista sisustassa sen sijaan voi olla montaa mieltä. Koristelistoissa tämän kalliin materiaalin parhaat ominaisuudet valuvat hukkaan. Hiilikuituinen katto sisältyy kuitenkin vakiona uuteen BMW M4 (ja M3), joten pieni materiaaliesittely sisätiloissa voitaneen antaa anteeksi. Penkit ovat loistavat ja pidempikin kuljettaja saa säädöillä aikaan kelvollisen ajoasennon. Sivuttaistukeakin saa säädettyä. Ratti on hieman paksukehäinen, mutta ei missään nimessä silti huono. Lisävarusteista automaattilaatikkoa käskytetään ratin takaa vaihdevivuista, jotka istuvat mainiosti käteen.

M4_5461

Start -nappulan painallus saa kuusisylinterisen ahdetun rivimoottorin hörähtämään käyntiin. BMW tarjoaa kuljettajalle nykyisistä M-malleista tuttuun tapaan valtavasti mahdollisuuksia säätää autoa vastamaan omaa ajotapaa: ohjaukselle, alustalle, vaihdelaatikolle ja moottorille kaikille kolme asetusta. Kaikkien yhdistelmien läpikäymiseen kuluisi ikuisuus. Onneksi oma maku löytyy varsin nopeasti. Ohjauksen comfort –asetus tuntuu turhan tunnottomalta. Vaikka tiukin asetus tuntuukin hieman raskaalta, on keskimmäinen sport-asetus juuri sopiva. Se onnistuu tuomaan ison tukun tuntumaa muuttumatta turhan raskaaksi tai yhtään tahmeaksi. Kyseessä ei ole paras ajamamme ohjaus, mutta nykymittapuulla ehdottoman hyvä. Vielä kun saman ohjauksen saisi jokaiseen BMW-malliin.

_MG_0892

Vaihdelaatikon kolme vaihtoehtoa todella vaikuttavat vaihtojen nopeuteen. Tiukimmillaan laatikko vaihtaa niin nopeasti, että perä irtoaa tiestä – katuajossa asetus on liian raju. Nostamme kuitenkin peukkua BMW:lle rohkeudesta tarjota tällaista mahdollisuutta. Kaksi rauhallisempaa vaihtoasetusta sen sijaan sopivat molemmat, hieman mausta riippuen, mainiosti M-sarjalaisen liikuttamiseen tieliikenteessä. Tämä automaattilaatikko ei jätä toivomisen varaa. Samaan aikaan on muistutettava, että tätä autoa saa myös manuaalina. Kolme asetusta löytyy myös moottorille: efficiency, sport ja sport+ -valintojen välillä voi hyppiä haluamansa kaasuvasteen ja äänimaailman mukaan. Kaikille näille löytyy hetkensä.

M4_5421

Mutkaisella tiellä M4 herää henkiin. Ohjaus on todella tarkka, ja auto on helppo osoittaa haluttuun suuntaan. Alustaa voi kokoluokassa kritisoida epämukavaksi, mutta suunnittelun lähtökohtana on ollut jotain aivan muuta. Sietämätön se ei ole arkiajossakaan. Kun kaarteet tulevat vastaan nopealla tahdilla, paljastuu autosta sen todellinen luonne. Tämä auto ei kallistele, eikä aliohjaa. BMW pysyy neutraalina juuri niin pitkään kuin kuljettaja haluaa. Sähköisesti ohjattu tasauspyörästön lukko toimii fantastisesti, tarjoten kuljettajalle mahdollisuuden säätää ajolinjaa kaasupolkimella kesken mutkan. Ei liene epäselvää, että kolmelitraisen turbomoottorin 550 newtonmetrin vääntömomentti välillä 1850–5500/min mahdollistaa toimenpiteen aina ja kaikkialla.

_MG_0755

Alustan säädöistä on todettava vielä sen verran, että vaikka comfort toimii arkiajossa, aiheuttaa se toisinaan minimaalisen muljahduksen esimerkiksi siltojen poikkisaumoja ylittäessä. Jousijäykkyys tuntuisi olevan optimoitu Sport-valintaa silmäillen. Ajomukavuus kärsii korkeintaan minimaalisesti, mutta auto pysyy loistavasti tiessä. Sport+ -moodi on tässäkin tapauksessa liioittelua kadulle. Täysin tasaisella moottoriradalla sekin saattaa tosin toimia. Auton jarrut kuuluvat korkeimpaan kärkikastiin. Jarrutustapahtumaan vaikuttavat toki valtavasti myös mm. alustasuunnittelu ja renkaat, mutta kokonaisuus toimii. Polkimella on todella helppo säätää juuri sopiva annos hidastuvuutta, eikä jarrutustehoa koskaan tunnu kaipaavan lisää.

_MG_0796

Moottori on varsin ratkaisevassa roolissa, sillä se jakaa pakan kahtia. Matalat ahtopaineet ja moderni ahdinteknologia mahdollistavat lähes vapaasti hengittävään moottoriin verrattavan kaasuvasteen. Aivan samaan se ei toki pysty, mutta tuskaa lievittämään tarjotaan valtaisasti vääntöä ja siedettävä polttoaineenkulutus. Ainoat ongelmat soivat korvaan äänipuolelta. Ajatus BMW Motorsport -osaston valmistamasta kuusisylinterisestä voimamoottorista saa ihokarvat nousemaan pystyyn. Muuten niin upean koneen äänimaailma ei vain koskaan vastaa näihin odotuksiin. Mekkalaa on tarjolla reilustikin, mutta laadussa uupuu. Sointi on karkeaa ja synteettisen oloista. Vaikka moottorin ääntä vahvistetaan kaiuttimien kautta, olisi suoranainen valhe väittää voivansa erottaa sen. Eikä äänimaailman ongelmat ilmeisesti kuitenkaan siitä johdu. Auton ulkopuolelle pakoputkisto kuulostaa sen sijaan kyllä hyvältä.

M4_5445

On aika tempaista vaihtoviiksistä muutamaa pykälää isompi vaihde sisään. Tämän jälkeen oikea käsi tökkää vaihteiston D-asentoon. Kierrokset laskevat sekä kuljettajalla, että BMW:llä ja rentoutuminen voi alkaa. Seesteisen hetken rikkoo korkeahko rengasmelu. Kotimaan tienhoito on vähintään yhtä syyllinen kuin baijerilainen insinöörikin, mutta totuutta ei pääse karkuun. Optiorengastus 255/35/19″ edessä ja 275/35/19″ takana ei ole varsinaisesti hiljainen. Äänentoistojärjestelmä on kyllä siinä määrin kunnossa, että sillä saa rengasäänet helpostikin peitettyä. Varjopuolena äänenpaine nousee helposti sellaiseksi ettei keskustelu enää onnistu matkustajien kanssa. Emmekä kyllä muutenkaan näe tätä kovin tarkoituksenmukaisena.

_MG_0918

Baijerin osavaltiosta on jälleen tullut uskomaton tekninen taidonnäyte. M4 pystyy muuntautumaan hetkessä kauppakassista tulenaraksi ratatykiksi. Tämä uusi BMW tuntuu arjessa jopa hieman tylsältä, mutta tarjoaa rääkättäessä pitkää iloa. Vain kotimaan rajoitukset pitelevät petoa kahleissa. Saksanmatka tällä autolla nousee nopeasti haavelistalle. Vaikka rengasmelu hieman verottaakin arkikäytettävyyttä, ovat auton vahvuudet nimenomaan siellä. Puhtaana ajolaitteena Porschen 911 on ehkä edelleen nautittavampi tapaus mm. paremman äänimaailmansa takia, mutta se ei tarjoa samanlaisia tiloja. Käytettävyyden saralla vielä pidemmän korren vetää koeajamamme auton rinnakkaismalli ja sedan. Juuri tämän takia näyttää siltä, että paras BMW:n keskiluokan sportti kulkee edelleen mallimerkinnällä M3. Se ei poista sitä faktaa, että M4 on loistava auto.

BMW M4 Coupe DCT A 

Moottori: 2979 cm3 kuusisylinterinen turboahdettu rivimoottori. Teho: 317 kW (431 hv) @ 5 500 – 7 300 1/min. Vääntö: 550 Nm @ 1 850 – 5 500 1/min. Omamassa: 1612 kg. Suorituskyky:  0-100 km/h: 4,1 s. Huippunopeus: 250 km/h (rajoitettu). Renkaat:  Etu: 255/35/19″ Taka: 275/35/19″ Kulutus ja päästöt:  Yhdistetty ja CO2:  8,3 l/100km & 194 g/km.

Lähtöhinta 10.08.2014:

BMW M4 Coupe DCT A: 123 561,03 eur

One Comment on “Koeajossa: BMW M4

  1. Päivitysilmoitus: Matkan varrelta: 2014 | Ajakaamme.net

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: